19 Ocak 2012 Perşembe

TRAKYA’DA YENİ “HAMİTABAT”LAR OLMASIN.

Biz sanayi kuruluşlarına karşı değiliz.


Karşı olduğumuz; birkaç sorumsuz sanayicinin sağlığımızı ve geleceğimizi tehlikeye atacak şekilde temiz çevremizi kullanarak daha çok para kazanmak istemesidir.

Aşağı Sevindikli Köylüleri olarak köyümüzün altı yüz metre yakınına “Rüzgar Tepe Enerji Madencilik, Tarım San. Tic A. Ş.’ Tarafından kurulması planlanan Doğalgaz/ Termik – Kombine Çevrim Santralı’nı istemiyoruz.

Çevresine yaptığı kötü etkileri artık açıkça görülen Lüleburgaz’daki Hamitabat Termik Santralı’nın örnek olarak daha iyi incelenmesi ve birinci sınıf tarım toprakları üzerine böylesi sanayi kuruluşlarının kurulmasından vazgeçilmesi gerekir.

1985-89 Yılları arasında devreye alınan ve dört kombine çevrim biriminden oluşan Hamitabat Termik Santralı yılda ortalama 1750 milyar m³ doğal gaz kullanmaktadır. Kombine çevrim birimleri iki gaz türbini ile bir tane buhar türbinlerinden oluşmaktadır.

Yaklaşık 900 C° sıcaklıkta yakılan doğal gazdan elde edilen sıcak hava 500 C° sıcaklıkta buhar türbinlerine aktarılmakta burada da elektrik enerjisine dönmektedir. Çıkan buhar 200 C° sıcaklıkla atmosfere salınmaktadır.

Düşünebileceğiniz gibi, sürekli Lüleburgaz üzerine salınan bu sıcak hava nedeniyle doğada değişimler kaçınılmazdır. 1982-1993 yılları arasında 12.4 C° olan Lüleburgaz’ın ortalama sıcaklığı, Hamitabat Çevrim Santralı’nın devreye girmesiyle 1994-2006 arası 2 C° artarak 14.4 C°’ye çıkmıştır. Bu küçümsenecek bir doğa olayı değildir; insan bedenindeki iki derecelik ısı yükselmesi hastanelik olmasına yeter.

Üretilen elektriği aktaran yüksek gerilim hatlarının çevrede yaşayan canlılar üzerindeki manyetik etkisi araştırılmalıdır.

Hamitabat’ta kullanılan 1750 milyar m³ doğal gaz kükürt içermektedir. Sistemin yanma odalarına pompalanan oksijen yanmaya yetmemekte, havadaki azotun bir bölümü de yanmaktadır. Yanmayan azot ve kükürt ile birlikte diğer gazlar da serbestçe atmosfere salınmaktadır.

Özellikle sabah saatlerinde Termik Santralın bacalarından çıkan sarımsı/kırmızımsı bulut bu gazlardan oluşmaktadır. Bu gazlar bitkilere, meyvelere, hayvanlara ve insanlara zararlıdır.

Sabah çiyine karışan bu gazlar nitrik asit oluşturarak toprak üzerinde ne bulursa üzerine çökerler.

İnsanlarda kanser oluşturan bu kimyasallar doğada kaybolmaz. Soluduğumuz havaya, yediğimiz sebze ve meyvelere, üretilen et süt ve yumurtaya karışarak bünyemize girer.

Biz sağlıklı yaşamak istiyoruz.

Üç – beş sorumsuz sanayicinin birkaç kuruş kazanması için biz sağlığımızdan olmamalıyız.

Tertemiz havamızı solumak, topraklarımızda sağlıklı tarım yapmak istiyoruz.

Kanser olmak istemiyoruz.

Rüzgar Tepe A. Ş.’nin topraklarımızda kurmak istediği Doğalgaz/Termik-Kombine Çevrim Santralını istemiyoruz.





Tekirdağ İli, Muratlı İlçesi Aşağı Sevindikli Köyü Halkı