17 Ağustos 2010 Salı

ZEHİRLİ ZEMZEM (6)

“Osmanlı Yönetimi’nin en yaygın unsurlarından biri olan Kadılık Sistemi yerel yönetimlerde yeniden oluşturulmaktadır. Yasa tasarısında ‘Halk Denetçisi’ adı verilen ‘Bilgisayarlı Kadılar’, halkın yerel yönetimlerle olan uyuşmazlıklarına çözüm bulacaklardır Bu işleri yaparken ‘Bilgisayarlı Kadılar’ın hukukla, mahkemelerle bir ilişkileri olmadığı gibi; şikayetçinin de başvurudan sonra karara kadar mahkemelerle ilişkisi kesilmektedir.”
“Y.A.R. Müdafaa-i Hukuk Dergisi”nin Mart 2004 sayısında o zaman dayatılan “Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı”na karşı çıkıp böyle yazmıştık.
Aradan yıllar geçti ve “Kamu Denetçilik Kurumu” yine karşımıza getirildi.
Yıllar sonra anımsanan “Bilgisayarlı Kadılar”, halk oylamasında değiştirilmesi için Anayasanın 74. maddesine eklenmiş.
AKP’nin internet sitesinde aynen şöyle yazmakta: “Vatandaşların mahkemeye müracaat etmeden, karşılaştıkları sıkıntıları Kamu Denetçiliği Kurumu aracılığı ile ilk elden çözüme kavuşturabilecek ve hakkın çok daha seri olarak tecelli etmesini sağlayabileceklerdir.”
Anayasa değişikliğiyle yasası ve kuruluşu tasarlanıp tüm yurtta oluşturulacak olan Kamu Denetçiliği Kurumu’nun başlıca görevi “idarenin işleyişi ile ilgili şikayetleri” incelemek.
Kurulması planlanan sistemde Kamu Baş Denetçisi, TBMM tarafından seçilmekte...
Yani; Baş Denetçi, iktidarda bulunan parti tarafından desteklenen Hükümet’in bürokratları üzerinde denetleme görevini yerine getirecek!
Yasama, Yürütme ve Yargı çorbası...
Zaten 12 Eylül Halk Oylaması’nın asıl amacı da bu değil mi?
Anayasa değişikliğiyle devletin güçlerini eline geçirecek olan AKP, “Amerikan-İslamı”nı doyasıya yaşatmaya çalışıyor.
Aşama aşama ilk devlet başkanı Recep Bey’in olacağı “Eyalet Sistemli Devlet Başkanlığı”na doğru gidiyoruz.
Bu gidişe dur demenin yolu “hayır” demekten geçmektedir.