5 Kasım 2008 Çarşamba

İp atlıyorlar, iyi mi?


DOĞALGAZ(IK)

- Lan Kürşad alem adamsın valla!...
- Buyurun efe’m, anlamadım?
- Alem adamsın dedim!... Nereden buldun lan o lafı, duyduğumdan beri gülüyorum.
- Hangisini efe’m?
- Doğru sende unutulmayacak öyle laflar var ki… Hani demişin ya; dört ay sonra doğalgaz fiyatı düşer diye. Ona gülüyoruz.
- Teveccühünüz bey’fendi. Sizi güldürebiliyorsak ne mutlu bizlere… Demek işimizi iyi yapıyoruz.
- Haaa!... dur orda. Öyle havalara girme, senden memnunum filan demedim. Kabine değişimi gelince belli olmaz n’olacağı… Hindistan’daki gibi kıpkırmızı olabilirsin, bilinmez.
- …
- Doğalgaz konusunda Kemal abimle konuşuyorduk. Hani o “Kusura bakmayın ey millet, vaziyet böyle” demiş ya… O sözün üzerine, ‘çok acımasızsın dedim’ güldü. Sen duydun mu Kürşad’ın söylediğini dedi. Duymamıştım. İyi geldi…
- Petrol fiyatlarındaki düşüş formüllerimize göre dört ay sonra bizim ekonomimize yansıyacak dedim. Üç ay önceki petrol fiyatı artışlarına bi de dolardaki patlama eklenince bize bu zammı yaptırdı dedim… Niye gülüyorsunuz e’fem. Gerçek böyle.
- Bize de mi lo lo, Kürşad. O formülleri, enflasyon hesaplama usullerini kim buldu sanıyorsun. Zamları anca şimdi yaparsak yaparız. Yılbaşından sonra zam mam yok. Seçim var. Bu zamlar unutulur nasıl olsa, alışır millet. Hele bi de af, maf çıkarırsak; vergi mergi…
- Hilmi de güzel demiş ama!...
- Ulan bi şeyden haberimiz olmuyor ya…. Bi gittik Doğu’ya koptuk her şeyden. Ne demiş Hilmi?
- 'Türkiye şu anda doğal gaz ve elektriği Avrupa'da en ucuz kullanan ülkelerden biri' demiş.
- Öyle diyecek tabi… Hilmi’nin sadece Melih’ten sekiz yüz elli milyon dolar alacağı var. Melih’i görmüyor musun? Geçen seçimde doğalgaz parası ile yaptı erzak kolilerini dağıttı millete. Başkent Doğalgaz Dağıtım A. Ş.’yi özelleştirdikten sonra da borcunu hiç anmıyor. Sanki borç onun değil!... Hilmi’nin kadrosu kitlerden alacaklarını toplayamıyorlar. Başka çaresi yok, n’apacak? Geçirecek zammı. Sen elektrikte gör zammı şimdi. Alınan doğalgazın yarısını elektrik üretiminde kullanıyoruz. Doğal gazdaki artış aynen elektriğe… Aman artsın fiyatlar… Enerji piyasasını özele açınca çok para kazanacağız.